En aquest article ens centrem en una qüestió pràctica, com és saber què volen dir algunes de les paraules o conceptes de moda que s’escolten i llegeixen per arreu en l’àmbit del màrqueting. Concretament són tendència el Automation, Inbound i Drip Marketing. Què volen dir?
Marketing Automation
L’automatització del màrqueting és una eina o metodologia per automatitzar els processos de màrqueting. Es refereix a un concepte, però es copsa bàsicament en l’ús d’un software que ens permet programar les accions de màrqueting de manera automàtica com la generació de campanyes segmentades.
Generalment, amb el marketing Automation també podem gestionar i controlar les diferents accions de màrqueting des d’un sol lloc: blogging, SEO, xarxes socials, pàgines web, email mailing, seguiment de leads, integració amb CRM, … de manera que podem programar accions transversals. Si l’usuari omple un formulari concret a la meva pàgina web, li envio automàticament un email.
Els principals avantatges són l’optimització de les accions, des del moment en que segmentem i per tant podem encertar molt més en aportar-li a l’usuari allò que realment vol. I la monitorització dels resultats, així que podem fer un seguiment i obtenir estadístiques, gràfics i dades, que podem analitzar per millorar les nostres accions i obtenir més bons resultats en la conversió de clients o fidelització dels mateixos.
Per a més informació, pots revisar aquest article sobre el mateix tema.
Drip Marketing
El que es traduiria com a Màrqueting de degoteig, també es conegut com a Campanyes de Degoteig, Cicle de Emails (lifecycle emails), Autoresponders, o Email Marketing Automation.
En definitiva es tracta d’un conjunt de correus electrònics de màrqueting que s’enviaran automàticament segons un calendari
És la programació de seqüències de correus electrònics, per exemple: un primer mail en quan l’usuari es registra; un segon mail al mateix usuari al cap de tres dies per incentivar un determinat servei; un altre al cap de una setmana amb un altre o similar propòsit, etc.
Els correus poden activar-se també depenen de si l’usuari fa una acció especial o compleix una determinada característica. Els anomenats Triggers, són disparadors condicionals. Si és registra, li envio un mail. Si és de Barcelona, li envio el correu versió A, i si és de Tarragona, li envio el correu versió B.
Inbound Marketing
També se l’anomena màrqueting d’atracció o estratègia de màrqueting Pull, i consisteix en una metodologia que combina tècniques de màrqueting no intrusives, de manera que l’usuari no rep la nostra pressió, sinó que se sent atret cap a nosaltres.
La seva finalitat és la de connectar amb l’usuari des del començament i que se senti acompanyat al llarg de la seva relació amb nosaltres. Que vulgui estar-se amb nosaltres perquè li aportem contingut de valor per a ell, de manera personalitzada i no agressiva. Aquesta estratègia, s’ha arribat fins i tot a anomenar Love Marketing.
Com ja haureu endevinat, els tres conceptes es complementen. Els usuaris o consumidors actuals disposen de molta més informació que anys enrere, i ja no toleren segons quina publicitat o promoció agressiva o que els fa sentir pressionats.
La tendència actual, és d’acord amb això, seguir una estratègia inbound i utilitzar l’automatització del màrqueting i el drip màrqueting per crear accions molt més segmentades, i per tant, més adients a cada un dels usuaris o consumidors.