/

Rendibilitat i creixement a través dels valors humans i l’ètica

José María Torres

Presidente ejecutivo del grupo Numintec
Premi Fundació PIMEC als Valors d’empresa 2017

Donar un millor servei a la societat impulsant un nou paradigma empresarial marcat pels valors humans i la ètica és el gran repte dels empresaris del present i del futur.

L’obsessiu afany de lucre a curt termini, és el major impediment per poder iniciar una gestió veritablement ètica en les empreses

 l’ètica requereix d’una estratègia que contempli el mitjà i llarg termini, de manera que permeti establir relacions professionals respectuoses i igualitàries. Només a través de la confiança, la col·laboració i la vocació de servei s’aconsegueix la sostenibilitat d’una empresa.

La cooperació ia la generositat s’han de potenciar per part de líders , empresaris i directius, una forma de gestionar liderar els negocis, que els acompanya a l’èxit empresarial.

Cada vegada més les empreses col·laboren entre elles i és clau que tots recuperem el valor de “ la unió fa la força ” i l’orgull de treballar per a la comunitat

L’objectiu d’una organització ètica hauria de ser l iderar projectes conscients , i els seus pilars fonamentals, els valors de la transparència , la sostenibilitat i la responsabilitat social.

La transparència

El valor de la transparència té a veure amb l’aspiració a l’ideal de la veritat. La veritat, genera confiança, desperta la consciència, i es contribueix a canviar les coses de forma positiva.

És indiscutible que una empresa ha de tenir beneficis i ser rendible, però també és evident que cal explicar si la missió està o no per sobre dels objectius

la transparència implica que ha de fluir la informació de forma suficient, tant dins de l’empresa com cap a fora, perquè es coneguin els criteris amb què s’estan prenent les decisions i quines repercussions tenen aquestes decisions en les persones i al planeta. És convenient que preguntes com “ Qui són els clients, proveïdors i distribuïdors? ” o “Com es produeixen els productes? ” tinguin una resposta clara.

Un altre dels criteris de transparència és publicar la diferència entre el salari més alt i el més baix, aixícom explicar si els directius han incentius extraordinaris (bonus) en funció de la consecució d’objectius.

La transparència afecta a totes les persones de l’empresa, no només a empresaris o directius

Totes les persones han de ser transparents amb la seva pròpia missió dins de l’organització preguntant-se si els seus objectius són guanyar el màxim diners possible o contribuir a la missió de l’empresa, o qüestionant si desenvolupen la seva màxima eficiència en el seu treball de forma autònoma o només reaccionant sota control i pressió.

El gran repte dels empresaris del present i del futur és donar un millor servei a la societat impulsant un nou paradigma empresarial marcat pels valors humans i l’ètica

 La sostenibilitat

El segon valor clau per a les organitzacions ètiques és el de la sostenibilitat , relacionat cas amb el ideal de l’harmonia, l’equilibri i la justícia.

Parlem de la sostenibilitat humana, ajudant a generar unes condicions laborals que permetin un ambient de treball físicament i psíquicament saludables. I alhora ens referim a l’aposta per una sostenibilitat ecològica per minimitzar l’impacte mediambiental o compensar aquelles que es puguin minimitzar.

 

Cal posar la intel·ligència i la investigació al servei del planeta i de la qualitat de vida, i això és perfectament compatible amb la viabilitat i rendibilitat econòmica d’una companyia

 Compromís social

El tercer pilar d’un negoci ètic hauria de ser el compromís social . Un valor relacionat amb la fraternitat i el fer que totes les persones puguin satisfer les seves necessitats més bàsiques . Un objectiu a complir canviant el principi de la lluita i de la competència per la del suport i la dependència mútua .  Una organització ètica creu en la “ cultura de la donació “, destinant una part dels beneficis de les empreses a projectes culturals o socials i buscant la innovació en la pròpia activitat de producció per repercutir en un major benestar social. L’empresa ha de tenir sensibilitat a les necessitats socials, incorporant en la mesura del possible a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social.

Les tres” P “de l’economia sostenible

Els valors de la transparència, la sostenibilitat i el compromís social han d’estar sempre al servei de les conegudes tres “ P ” de l’economia sostenible:

  1. Gent ( People )
  2. planeta ( Planet )
  3. Profit o benefici ( Profit )

Si es manté l’ordre de prioritats, l’empresa trobarà so lucions imaginatives als problemes de la gestió del dia a dia per generar una major rendibilitat i creixement.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

El recurs més important de l’empresa és el capital humà

Next Story

El feedback en l’empresa per motivar el nostre equip

Latest from ODS i RSC