Pautes per gestionar el màrqueting de canal, o la gestió de canals. Després de les recomanacions que vam fer al primer post sobre imatge i missatge, presentem el segon post de la sèrie d’articles que pretenen donar informació bàsica o algunes pistes per a la gestió de màrqueting per a no professionals o experts en la matèria.
Què són els canals de màrqueting?
Els canals de màrqueting són simplement les vies escollides per l’empresa per posar el servei o producte al mercat.
És a dir, els diferents camins que fem servir per exposar i fer arribar o donar a conèixer el nostre producte o servei al client.
Així, podem optar per tenir una xarxa d’agents comercials, desenvolupar i publicar una pàgina web o blog, crear perfils a xarxes socials, oferir l’accés als nostres serveis a través d’una aplicació, enviar butlletins electrònics (newsletters), facilitar un xat online, entre d’altres opcions.
Punts bàsics a tenir en compte per a la gestió de canals
En general, destacaríem:
- Obriu els canals adequats a les característiques i hàbits dels vostres clients. Com i per on es mouen, d’on obtenen o busquen informació, com se senten còmodes per a la interlocució amb ells.
- Creeu una xarxa integrada de canals, és a dir, connecteu els diferents canals i provoqueu-ne la interacció. Per exemple, afegir enllaços a la web des dels posts que pengeu a les xarxes (generar tràfic), i al contrari, afegir les icones de les xarxes actives a la web, incloure web i icones xarxes a les targetes o altre material imprès, etc. Igual que amb la imatge i el missatge, tot ha de conformar un conjunt coherent entre si.
- En tercer lloc, seria clau mantenir els canals actualitzats cada dia. Sovint, el dia a dia ens porta a no tenir capacitat per mantenir els continguts actualitzats; en aquest cas, la recomanació seria prioritzar aquells que sí que tenim capacitat de mantenir, i renunciar a la resta. Sovint és millor no aparèixer que fer-ho amb una imatge que pot projectar deixadesa.
- Adapteu els continguts segons la xarxa, les seves característiques i l’usuari final a qui ens dirigim; per tant, de nou, si no ho podem abraçar tot, millor fer renúncies.
- Finalment, aprofiteu les eines tecnològiques actuals per guanyar eficiència, ser proactius i conèixer el vostre client al màxim a través dels diferents canals d’interacció que poseu a la seva disposició.
Pàgina web i/o Blog
Assegureu-vos de crear una pàgina web, blog o una landing que doni confiança quant a la seguretat, navegació i obligacions legals. Per exemple, feu-ne un lloc segur protegint el servidor (https://), i no oblideu actualitzar els avisos legals, política de cookies, i política de privacitat segons la nova normativa del nou RGPD de maig de 2018. Afegiu els botons de sol·licitud de consentiment als formularis de contacte, així com els textos legals a sota d’aquests últims (resums).
Prioritzeu l’estructura segons el que busca el client; és a dir, els serveis i la manera d’obtenir un bon servei en cas de dubtes (com contactar). Cal tenir en compte que, actualment, el valor afegit es troba en la transparència i el bon servei, per sobre del producte en si (cada cop menys diferenciat; on fem la diferència és en el servei).
El blog pot ser una eina molt bona de posicionament professional, posicionament web i fidelització. Aportar contingut de valor a través d’històries d’interès en el sector, mostrar-se com a experts i demostrar experiència. Tal com mencionàvem, però, pot fer l’efecte exactament contrari quan no aporta valor, està clarament dirigit a vendre o és obsolet.
Xarxes
Igual que amb la resta de canals: “Si hi som, siguem-hi bé”, i com al web, prioritzeu els missatges segons la vostra línia principal de negoci. Si hem de renunciar a poder estar a tot arreu –quan moltes vegades ni tant sols fa falta ni té sentit–, per a productes o serveis de caire professional o b2b (d’empresa a empresa), segurament recomanem més aviat Twitter i Linkedin.
En canvi, quan el nostre client és l’usuari final particular, suggeriríem prioritzar Facebook o Instagram. Això significa adaptar els continguts segons la xarxa, les seves característiques i l’usuari final a qui ens dirigim; per tant, de nou, si no ho podem abraçar tot, millor fer renúncies.
Per a xarxes com Linkedin, si ja tenim perfils personals professionals amb seguidors, podem aprofitar-los per difondre informació del nostre negoci, sense necessitat de crear un compte nou d’empresa.
S’ha dit que el contingut que es pugui compartir a través dels perfils personals aporta més confiança que el del compte oficial de l’empresa. És tant o més “creïble” que siguin els treballadors, proveïdors, col·laboradors o clients que parlin de nosaltres, mencionant-nos. Ells són els nostres millors prescriptors/comercials. Evidentment, cadascú és “amo” del seu perfil, però podem trobar maneres d’involucrar-los i fer-los participar
Sempre que puguem mencionar terceres persones/empreses/partners, tindrem més probabilitats de viralitzar el que compartim.
Pots trobar més eines i recursos per a la gestió de les xarxes en aquests articles: