Safata d’entrada: més de 300 correus pendents; piles de folis amuntegades damunt la taula; els famosos sis segons per donar una lectura en diagonal un currículum darrera l’altre.
Desprès de més de 50 de llegits, potser n’hem apartat dos o tres per valorar amb major profunditat…
Safata d’entrada: cap correu pendent; més portals de feina a revisar, desenes de currículums a punt per enviar; una nova lectura per valorar si hem posat de relleu el millor que tenim. Cada currículum enviat, es converteix en un silenci, en una nova frustració de la que ens hem de tornar a aixecar.
Realment, hi ha algú a l’altre banda de la pantalla?
Aquesta és la situació que responsables de selecció i persones que busquen feina viuen de manera diària.
Hem massificat els processos de selecció, el potencial de la tecnologia ens ha portat a prioritzar la quantitat a la qualitat, i hem acabat per despersonalitzar els processos de selecció.
Ara que amb tant d’èmfasi tornem a reclamar una visió humanista enmig de tanta tecnologia, és el moment de tornar a posar a als candidats i candidates al centre dels processos de selecció, i tornar-los el paper protagonista que el mètode els ha arrabassat.
Les persones, com éssers socials que som, necessitem relacionar-nos i establir converses. Els nous canals digitals, però també els presencials, ens donen una nova oportunitat per relacionar-nos amb els candidats i candidates. La presència de la nostra empresa a la xarxa, va més enllà de donar visibilitat al nostre producte o servei. També és un canal per atraure, comunicar-nos i captar nou talent. Tècniques com l’Employer Branding o l’Inbound Recruiting fomenten la coneixença mútua, la creació de comunitat i el desig de pertinença.
A Barcelona Activa fa temps que, amb l’objectiu d’aproximar oferta i demanda de treball, facilitem a persones i empreses un punt de trobada. A través dels Esdeveniments de Reclutament i Networking proporcionem un entorn informal per fomentar la interrelació i ho acompanyem d’entrevistes breus, conegudes també com Speed Datings Professionals, on persones i empreses poden explicar el valor de la seva candidatura en un màxim de 10 minuts. Si, ho hem dit bé, les empreses també han d’explicar el seu valor, també han de seduir als i les professionals.
Les converses, tot i ser molt breus, permeten valorar allò que va més enllà del currículum. Es posen en joc actituds, més que aptituds, i competències personals que permeten valorar la motivació i la potencial alineació de les persones amb els valors i la cultura corporativa. Però, no ens enganyem tampoc, aquesta comunicació amb la comunitat de potencials professionals també requereix de temps, constància i dedicació.
Aquest esforç, malgrat ens pot semblar costós, pot fer més efectius els processos de selecció, i no només en relació a les vacants vigents, sinó que també permeten projectar a professionals que hem conegut en posicions futures de la nostra empresa. I per a les candidates i candidats? Conversar també suposa un major grau de preparació, pressuposa una alta motivació i, per tant, una candidatura de major qualitat. A més, sempre hi ha una resposta i, en cas de ser negativa, hi ha un entrenament, i s’extreu un aprenentatge.
(Re)humanitzem-nos i conversem. Fem un cafè?
Carol Lorenzo Garcia, Responsable Àrea Mercat de Treball i Recerca de Feina de la Direcció d’Orientació i Formació de Barcelona Activa