L’ètica empresarial contribueix a l’èxit

Només amb el compromís amb l’entorn i les persones, s’aconsegueixen unes bases sòlides per desenvolupar les millors i més competitives organitzacions, productes i serveis per a uns mercats cada dia més competitius però també més sensibles amb tot el que té relació amb l’ètica empresarial, els valors i el respecte per la societat i les persones.

La societat demanda cada vegada més transparència, compromís i ètica, de manera que quan parlem de rendibilitat empresarial, a més de l’econòmica, també hauríem de parlar de la rendibilitat social i mediambiental.

Els diners ha de ser un mitjà, no un fi

Organitzacions en què el benefici és positiu com a indicador que les coses es fan bé, però amb enfocaments a llarg termini en els seus models de negoci i que siguin viables econòmicament són les que promouen l’activitat econòmica des de la sostenibilitat. I avui, els usuaris demanen cada vegada més compromís.

Quins efectes pot tenir la RSE dins la meva PIME?

Les organitzacions són ens vius que tenen molts paral·lelismes amb els éssers humans que les componen. Ara mateix la gran majoria d’empreses no pensen en quin és l’impacte real que tenen en la societat. El seu dia a dia està governat per l’estrès, la hipervelocidad i l’automatisme. No tenen temps per a la reflexió i si un obsessiu afany de lucre en el curt termini.

Per això el gran repte que proposa l’economia conscient és que s’aposti per crear valor a través de valors humans .

Els negocis han d’estar al servei de la societat, generant productes i serveis que satisfacin necessitats, que creuen riquesa social i generen ocupació. La veritable avantatge competitiu està en els valors, que han de traslladar-se a tots els membres de l’empresa, bandejant les pràctiques egoistes dels últims anys que ens han portat a la crisi global que tots coneixem.

Valors Humans

Quan parlem de Valors Humans debem englobar, la política de formació continuada adaptada a les necessitats dels empleats, la política de contractació, en la qual s’incloguin contractes fixos, contractes a persones discapacitades o persones de més de 45 anys. Polítiques de participació , on l’empresa fa consultes a relació a decisions estratègiques i té mecanismes per a rebre suggeriments amb sistemes d’estímuls.

Quina importància té el clima laboral?

Polítiques de conciliació de la vida laboral i familiar , i polítiques de seguretat i salut en el treball.

Medi Ambient

Respecte al Medi Ambient, tenir implantat un sistema de gestió ambiental i tenir polítiques de re utilització i estalvi de recursos és fonamental.

Contribució a la Societat

En relació a la contribució a la societat, d’una banda és important oferir places per a la realització de pràctiques donant suport a la formació i l’educació. D’altra banda, situaríem l’acció social, amb suport tècnic o financer a ONGs, i patrocinis d’activitats culturals o de lleure per a la població.

La societat actual vol un enfocament més humà i exemplaritat, i només seran competitives en el mitjà i llarg termini les empreses que incorporin aquests valors. Les que no ho facin acabaran generant rebuig i deixaran de ser rendibles. Podem afirmar, que l’ètica contribueix a l’èxit empresarial .

En essència, és un procés de canvi cap a un ideal en el qual els hàbits de producció, consum i inversió permetin que les persones, en el present i en el futur, gaudeixin de condicions que els permetin accedir a una existència digna ia una millor qualitat de vida.

José María Torres

Presidente ejecutivo del grupo Numintec
Premi Fundació PIMEC als Valors d’empresa 2017

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Debat sobre l’autoconsum d’energia elèctrica

Next Story

Empresa, prevenció i salut

Latest from ODS i RSC