Amb la reactivació del mercat de treball, la retenció del talent torna a esdevenir un element clau en la gestió de persones a les empreses. Davant aquesta realitat, la desvinculació de persones pot constituir un dalt a baix a les nostres organitzacions, amb els costos afegits que suposen els processos de substitució, i els factors de risc que s’assumeixen, sobretot quan es disposa de poc temps per incorporar una nova persona a l’organització. Tractem l’amor com a eina de fidelització del talent!
Davant aquesta situació, el que sovint ens preguntem els professionals de Recursos Humans és com fidelitzar a les persones que formen part del nostre equip, i fins i tot, si existeix una fórmula màgica per conquistar a les persones, alguna cosa així com un sentiment d’amor envers la feina.
Realment pot haver-hi enamorament envers l’empresa? I si és així, com podem evitar que aquest amor s’acabi?
Si analitzem la definició de l’amor, ens trobem amb diferents sentits donat que és un concepte molt obert i amb molts matisos. Tanmateix totes tenen en comú que es tracta d’un sentiment o emoció present en tots els àmbits de la vida, és la força que ens impulsa a fer les coses bé en relació a allò que ens enamora.
Existeixen amors platònics, secrets o fraternals, però i l’amor a la feina?
Si pensem en com expressem el nostre amor, trobem actes que demostren interès, i que impliquen compartir, descobrir, aprendre,… Totes elles són formes d’expressió del que en l’entorn empresarial anomenem motivació. Però si ens plantegem la motivació en clau d’amor, la gestió de les persones ha de comportar la posta en marxa de iniciatives innovadores, però orientades a les necessitats i emocions més bàsiques:
Integrar. Una bona acollida a un nou col·laborador/a transmet interès, genera una imatge molt positiva i constitueix una sòlida base de la nova relació en un moment clau per a la persona que inicia el seu camí a la nostra organització. L’acollida pot anar acompanyada d’un esmorzar amb la resta de membres de l’equip, com un acte de celebració, a més de la necessària visita i presentació de l’empresa.
Agrair. És fàcil, és barat i té poders extraordinaris, és donar les gràcies. Pot ser un reconeixement personal, una nota o un detall, en qualsevol cas un acte sincer i generós que sens dubte impactarà positivament en la persona que el rebi. Una bona política és fomentar els agraïments entre els col·laboradors, a través de targetes d’agraïment o amb dinàmiques de reconeixement de les qualitats de cada col·laborador.
Escoltar. Fer participar a les persones per compartir les seves idees i propostes, implicar-les en la solució de problemes o en la generació de nous projectes i línies de negoci, no només genera una motivació intrínseca que en facilitarà el seu impuls i orientació als objectius, sinó que és també una d’aprendre uns dels altres.
Compartir. Dedicar temps de qualitat per tractar una qüestió, plantejar canvis o fer seguiment dels projectes, i fer-ho d’una manera diferent com sortint a fer un passeig, permet conversa més relaxada i personal, i és que compartir temps enforteix les relacions personals. Les activitats outdoor són també una oportunitat per treballar i compartir en un entorn diferent i relacionar-nos en un ambient lúdic.
Celebrar. Permisos que permetin al col·laborador gaudir de dates especials com el dia de l’aniversari, permetent una jornada de treball especial o fins i tot festiva. Celebrar l’aniversari amb un dinar o berenar amb les famílies o amics dels nostres col·laboradors, amb visita a l’empresa, és una fantàstica manera de trencar amb la convencional visió de que la vida laboral i la vida personal han de ser mons totalment separats.
Aquests i la infinita llista d’actes d’amor que podem implementar en la nostra empresa, sens dubte generaran experiències úniques en les persones, i les farà sentir-se part d’una organització que treballa en comú per assolir resultats externs, com la rendibilitat, i interns, com la satisfacció i el creixement personal.
I tu, ja practiques actes d’amor a la teva empresa?